22 Kasım 2010 Pazartesi

MADDE BAĞIMLILARININ TEDAVİ SONRASI SOSYAL YAŞAMA UYUMLARI VE SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI



Çağrı SEVİN
Ercüment ERBAY
ÖZET
Bağımlılık, önemli bir biyopsikososyal sorun olarak toplumumuzu etkilemektedir. Bununla birlikte bağımlılığın biyolojik boyutu ile ilgili çok sayıda çalışma yapılırken psikososyal boyutu ile ilgili yapılan çalışmaların kısıtlı olduğu söylenebilir. Bu kısıtlılık içinde işleyen bir süreç, bağımlılık sürecine geçici ve palyatif çözümler üretmekten öteye gidememektedir. Bu çerçevede makalede ağırlıklı olarak madde bağımlılığının bu çok yönlü boyutu ele alınacak ve ihmal edilen psikososyal boyutta, sosyal hizmet bilim ve mesleği odağında neler yapılabileceği tartışılacaktır.
Daha ayrıntıya girilecek olursa makalede; madde bağımlılığı konusunda kısa bir giriş yapıldıktan sonra; tedavi sonrasında sosyal yaşamda ortaya çıkan sorunlar ve bunlara yönelik sosyal hizmet uygulamaları aktarılacaktır. Sosyal hizmet uygulamaları bölümünde; birey, aile ve topluma yönelik çalışmalar güçlendirme perspektifi ve ekip çalışması gibi odaklarda çok boyutlu olarak ele alınacaktır.
Anahtar Sözcük: madde bağımlısı, sosyal yaşam, sosyal hizmet
ABSTRACT
Addiction affects the our society as an important biopsychosocial problem. However it can be said that studies related psychosocial dimension are limited while there are lots of studies about biological dimension of addiction.  This kind of a restricted process produces temporary solutions for addiction problem. In this context this article presents multidimensial approach, neglected psychosocial dimension and also what can be done in the focus of social work science and profession.
In detailed in this article firstly a basic introduction will be made, then the problems emerged in social life after treatment and social work practices to solve them will be presented. In the chapter of social work practices, individual, family and community based practices will be disccussed as multidimensional in the focus of empowerment perspective and team work.
Key Words: substance addicted, social life, social work
Tam metin için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder