15 Kasım 2013 Cuma

ÇOCUKLARIN KATILIM HAKKI ÜZERİNE BİR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ

ÖZET
Çocuklar dünyada ve ülkemizde birçok sorunla ve istismarla karşı karşıyadır. Bu sorunları ve istismarları vurgulayan ve önlenmesi için çözümler öngören haklar dizgisine ise çocuk hakları denilmektedir. Çocuk hakları, ülkemizin gündemine 1989 yılında yayınlanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile girmiştir. Bu Sözleşme, çocukların karşılaştığı veya karşılaşabileceği bütün sorunları bünyesinde barındırmakta ve ilkesel olarak dört temel üzerine oturmaktadır. Bunlar: yaşama-gelişme, eşitlik-ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı ve çocuk katılımıdır.
Bu çalışmada bu ilkelerden çocuk katılımı, Türkiye'deki kurumlar ve uygulamalar özelinde ayrı ayrı tartışılmıştır. Bu yolla çocuk katılımının Türkiye'deki büyük resmi ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar söcükler: Çocuk, Çocuk Hakları, Birleş
miş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Katılım, Çocuğun Katılım Hakkı

ABSTRACT
Children face to lots of problems and abuses in Turkey and the World. Rights system which emphasizes these problems and abuses and proposes solutions to prevent them is children's rights. Children's rights have become a current issue in Turkey with United Nations Convention on Children's Rights accurately in 1989. This convention incorporate all problems which children face or can face and are established on base of four basic principles. These are: living-development, equity-nondiscrimination, best interest of child and child participation.
Child participation that is one of these principles has been discussed specific to institutions and practises separetely in Turkey. By this way, a big picture of child participation has been tried to reveal in Turkey.

Key words: Child, Children's Rights, United Nations Convention on Children's Rights, Participation, Participation Rights of Child

Tam metni için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder